Peking

18 maart 2019 - Peking, China

Zondagmorgen zijn we als eerste passagiers van boord gegaan daar onze gids ons om 8 uur zou oppikken. De terminal was al indrukwekkend modern en groot. Onze paspoorten werden grondig gecontroleerd en er werd nog eens een foto genomen. Vingerafdrukken waren niet nodig want die zitten reeds opgeslagen in ons elektronisch paspoort. We hadden geluk, alhoewel het maar 7:30u was, stond de gids ons al op te wachten. Nog een positieve indruk erbij. Al 1- 0 voor China tegenover Japan en we zijn nog niet eens vertrokken.

De rit van 160km naar Peking (Beijing is te moeilijk om te schrijven) zou 3 uur duren. Maar het ging wat vlugger, misschien omdat het zondag was. Van de terminal vertrekt een 2x4 vaksbaan naar Peking. Indrukwekkend de ruimte ook naast de autoweg, alhoewel de staat van de weg niet denderend is....ofwel was de vering van het Mercedesbusje te hard of versleten.

Langs de weg veel woonblokken die toch geen architectonische hoogstandjes zijn. Maar mooie gebouwen zijn er ook....en met wat meer ruimte ertussen dan Tokio! Het is hier ook wat goedkoper: een 1.000€ per vierkante meter voor een appartement (niet in het centrum van Peking natuurlijk). In de stad vielen de zeer brede laten, elegante viaducten en de mooie gebouwen zeker op. Al 2 - 0 voor China!

We bezochten eerst het TianAnMen plein. Indrukwekkend groot. Mooie grote gebouwen. En veel Chinezen..., er wonen er dan ook 25 miljoen in deze stad. We hadden geluk, want het plein was gisteren afgesloten wegens de jaarlijkse toespraak van De Grote Leider. 

Dan naar de Verboden Stad. En hier moeten we weer onze grote leider, Kaat, dankbaar zijn voor haar organisatie: we hadden een privé gids, een officiële, zodat we niet dienden aan te schuiven om binnen te geraken zoals de meeste van de 80.000 dagelijkse bezoekers. Het is werkelijk een stad op zich met grote paleizen en voldoende slaapgelegenheid voor de 3 vrouwen van de keizer en zijn 3.000 concubines. Ik denk dat Viagra hier is uitgevonden.... Indrukwekkend die gebouwen (en zijn prestaties ook natuurlijk). Daarna een lokaal Chinese maaltijd. Alles overheerlijk lekker. Ondertussen is de stand 3-0 voor de Chinezen!

In de namiddag het zomerpaleis bezocht. Ze noemen het zo, maar het is er niet meer wegens platgebrand door de Jappen in 1927. Blijft: een groot meer en een mooie brug. En we waren er weer niet alleen, een paar duizend mensen genoten mee van het mooie zonnetje.

Daarna het oude Peking bezocht per ritska. De Hutongs noemt men deze wijk. Eigenlijk is het grootste deel van die oude stad afgebroken om er mooie buildings op te plaatsen, maar ze hebben een deel laten staan en de staat draagt de renovatiekosten. Een soort Bokrijk mag je zeggen. Het is ogenschijnlijk een arme buurt maar die huisjes kosten blijkbaar fortuinen omdat ze midden in de stad liggen en in de buurt van De Verboden Stad. Ik zou er alvast niet willen wonen.

Dan werden we naar ons hotel gebracht dat op 100m ligt van de ingang van de Verboden Stad. En tot onze aangename verbazing op een 300m van dè shoppingstraat van Peking, en nog open op zondagavond op de koop toe. Prachtige winkels in al even mooie gebouwen.

Ik zal best mijn creditkaart verstoppen als we morgennamiddag na het bezoek aan De Grote Muur terug afgezet worden aan het hotel!

Je begrijpt beste lezers dat Japan ondertussen al lang met forfaitcijfers geklopt is door de Chinezen. 

Morgen verder verslag over de beklimming van de muur, blijkbaar nog straffer dan die van Geraardsbergen!

Foto’s

7 Reacties

 1. Marc:
  18 maart 2019
  Het klinkt toch een beetje geloofwaardig als de Chinezen zeggen dat de Japanners alles van hen gepikt hebben, vooral hun geschrift. Na vier weken rondrijden in jeeps in het Westen van China was ik onvoorwaardelijk China-fan. Allen daarheen (zij komen ook al naar ons, en let op: ze zijn met veel, heel veel)
 2. T. Raymonde:
  18 maart 2019
  In de plaats mogen jullie nog veel X gaan,zowel het kwartet als Marc . De foto's geven ons echt een goed beeld van de grootsheid ....in vergelijking met Blauwput. Hihi.ik begin al te treuren dat jullie naar het einde van de reis lopen of varen beter gezegd .. Steeds kijk ik uit naar een nieuw verslag ....Dus geniet verder ! Vanaf morgen dinsdag gaat de wind liggen,en kan ik ook weer naar buiten Zaterdag was het Carnavalstoet in Leuven . 50 wagens vind ik veel....en er waren mooie bij ,zei Oompje !...
 3. Liliane en Paul:
  18 maart 2019
  En schakelen we nu over naar onze correspondenten ter plaatse... Wat is jullie veelzijdige reis toch prachtig gepland, Kaat! Nu de muur beklimmen (wat 70-jarigen al doen voor hun conditie) en dan ... ga je echt dat shoppingcentrum aan je neus voorbij laten gaan, Hilde?
 4. Therese Vanden Bossche-Hertoge:
  18 maart 2019
  Waw is dat allemaal mooi en plezierig beschreven, dan hoeven wij er niet meer naar toe te gaan, wat meer dan waarschijnlijk niet meer mogelijk is.... Heerlijk...wij volgen u op uw verdere reis. groetjes ...
 5. Piens Linda:
  18 maart 2019
  Dag lieve reismenskes, prachtig beschreven , schone fotokes Hildeke je plakt weer SUPER goed op papier zoals ze zeggen, je ziet er stralend uit,echtig waar en Luc ook natuurlijk, ik ga dagelijks zien of er iets op jullie blog geschreven is, ..mmmmm het is allemaal FA-FAN-FANTASTISCH!!!! (nog steeds wa boos omdat ge mij vergeten inpakken hebt Hildeke ) maaaaaarrrr wat een ongelooflijke verrassing toen ik gisteren jouw berichtje ontving ,men ogen liepen vol, hopelijk heb je men antwoordje ontvangen, wens jullie nog een zeer boeiende reis dikke zoen tata
 6. Therese Vanden Bossche-Hertoge:
  18 maart 2019
  we trachten ons een beeld te vormen hoe China eruitziet , dankzij jullie lukt het een beetje , gelukkig is het gene Mao meer die daar aan de leiding zit . Een prachtige foto op een mooi terras met allemaal blije mensen , zijn echt aan het genieten !
  benieuwd om te horen over de Chinese muur , en al de rest
  Weer wandeldag vandaag , met een mooi weertje , vanaf Koksijde bad met veel ommetjes tot St Idesbald .
  Vanuit het mooie Oostduinkerke lieve groetjes Trees
 7. Anouschka Schroeyers:
  20 maart 2019
  Hey Luc en Hilde en Kaat,
  Wij vertrekken begin april voor rondreis 3 weken door China met onze dochter van 9 jaar...als ik jullie verhaal lees, heb ik er ongelofelijk veel zin in. Zelfde parcours staat ons te wachten in Beijing.
  Lieve groetjes,
  Anouschka en haar gezin, dochter van Helene Burke

Jouw reactie